TORNAR A DALT

Festival Django L'H

El Festival Django L’H neix el 2010, l’any del centenari del naixement de Django Reinhardt, com a homenatge a aquest geni de la música i està dedicat íntegrament al jazz manouche. És l’únic festival dedicat a aquest estil en tot l’estat espanyol.

L’Hospitalet acull aquest certamen que se celebra durant el mes de novembre i la ciutat s’ha convertit en punt de trobada de músics i amants del jazz manouche d’arreu del món.

El jazz manouche o gipsy swing neix d’un encontre màgic: el de Django Reinhardt, el gran guitarrista manouche, amb el jazz americà dels anys 30.

Si el jazz manouche li oferia un espai de llibertat i expressió com la improvisació, Django va donar a aquesta música els colors particulars, el fraseig i el virtuosisme propi de la música gitana. Avui en dia, el jazz manouche és una música de ple dret, amb les seves pròpies característiques de l’estil i les infinites variacions, i amb cada vegada més públic que l’escolten i músics que l’interpreten.

El guitarrista hospitalenc, Albert Bello, posa en marxa la primera edició el 2010 amb els objectius de difondre el gènere, donar a conèixer grups locals i nacionals que practiquen l’estil, programar a grans artistes internacionals i oferir activitats pedagògiques de la mà de grans músics i pedagogs.

Al llarg d’aquestes nou edicions s’han realitzat unes 60 classes magistrals i conferències, i uns 100 concerts en els diferents espais que han acollit el festival.

Concerts

Un dels punts més importants per l’organització ha sigut sempre treballar per una programació amb gran qualitat musical i això ha permès projectar internacionalment el festival i la ciutat.

Així doncs a l’edició 2015 es va programar el concert del Biréli Lagrène, un dels millors guitarristes de jazz de l’actualitat. L’arribada de públic més enllà de les fronteres i la gran resposta dels hospitalencs va fer possible omplir gairebé tot l’aforament del Teatre Joventut.

Durant aquests anys el pressupost amb els que s’ha disposat ha estat molt ajustat però, s’ha pogut complir amb els objectius proposats i despertar l’interès en els sectors culturals de la ciutat de la música d’arrel gitana com és el jazz manouche.

Masterclass

Des dels seus inicis, el Festival Django ha apostat per la formació, entenent el jazz manouche com una eina pedagògica. A cada edició hi ha classes magistrals, tallers i conferències adreçades a diferents nivells i perfils. La formació, peça clau del festival, està dirigida a tothom que vulgui aprendre els secrets dels millors músics de jazz manouche del panorama actual nacional i internacional.

L’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts generalment ha estat la seu de l’oferta pedagògica del festival, que amb un altíssim nivell, ha comptat amb músics referents com Angelo Debarre, Tchavolo Schmitt, Hono Winterstein, Sébastien Giniaux, Adrien Moignard, Robin Nolan, Mathieu Chatelain, William Brunard, Màrius Apostol, Brady Winterstein, Casey Driessen, Gwen Cahue, Fiona Monbet, Mathias Guerry, Benoit convert, Yannick Alcozer, Gustav Lundgren, Walter Coronda, Biel Ballester, Valentí Moya, Oriol Saña, Albert Bello…

Altres Edicions

Instagram